Drveni pod u kuhinji –isplati li se ulagati u njega? Koliko to košta?

17.07.2024

Kuhinjski pod prije svega treba biti čvrst, izdržljiv, jednostavan za čišćenje i otporan na vlagu. Zadovoljava li drvo sve ove uvjete i je li drveni pod pogodan za kuhinju? Da, ali samo dobro izurađen i samo određene vrste. Pravilno izrađen i redovito impregniran drveni pod pokazat će se izdržljivijim čak i od keramičkih pločica. To je velika, ali isplativa investicija!

Koje će podne daske za kuhinju biti najbolje? Hoće li svaki drveni pod biti dobar za kuhinju ili se tamo mogu postaviti samo odabrane vrste? Koliko košta drveni pod? Na sva ova pitanja odgovorit ćemo u sljedećem članku, pa vas pozivamo da nastavite čitati.

Drveni pod u kuhinji


U ovom članku:

1. Kuhinja s drvenim podom – prednosti i mane

2. Kakve podne daske odabrati za kuhinju?

3. Cijena drvenog poda za kuhinju – koliko košta drveni pod

4. Ideja za pod u kuhinji – obnovljeno drvo



Kuhinja s drvenim podovima – prednosti i mane

Drveni pod u kuhinji daje interijeru originalnost, vizualnu toplinu i prirodnu eleganciju. Drveni pod u kuhinji ima svoje prednosti, ali ne samo u smislu dizajna. Prije svega, drveni podovi su izuzetno izdržljivi - definitivno čvršći od, primjerice, laminata. Ako se pravilno brinete o njima, trajat će dugi niz godina. S vremenom će drvo dobiti duboku, jedinstvenu boju koja će interijeru dati jedinstveni izgled.

Drveni pod u kuhinji je topliji ne samo vizualno, već i fizički. Osim toga, ima dobra izolacijska i akustična svojstva i lako se održava čistim. Za razliku od keramičkih pločica, ne zahtijeva ribanje fuga. Jednom u nekoliko godina može se obnoviti brušenjem – zahvaljujući tome dobit će lijepu boju i svjež izgled, a vi ćete uštedjeti novac jer nećete morati mijenjati pod. Osim toga, drveni pod je antistatički – ne upija prašinu, što je prednost koju posebno cijene osobe koje pate od alergija.

Drveni podovi u kuhinji također imaju svoje nedostatke. Najočitiji je da je manje otporan na vlagu nego keramičke pločice. U tom smislu, boljima će se pokazati LTV vinil podovi izrađeni od potpuno sintetičkih materijala, koji mogu izgledati kao drvo, ali su mnogo otporniji na zalijevanje vodom, prljavštinu, ali i situacije koje biste željeli izbjeći, ali koje se, nažalost, ponekad događaju, a to je poplava.

Drvo se može skupljati i deformirati ne samo pod utjecajem vlage, već i suhog zraka. Ako se zanemari briga o njemu, može se brže izgrebati i oštetiti. Naravno, važna je i cijena poda od punog drva. Ovo je rješenje za ljude koji si mogu priuštiti veliko ulaganje u svoj dom. Ne samo da je cijena dasaka visoka, već treba dodati i troškove složenije i dugotrajnije montaže.

Također je vrijedno zapamtiti da nisu sve daske prikladne za podno grijanje.

Dakle, sažmimo informacije koje smo prikupili.

Prednosti

Nedostaci

  • trajnost i otpornost

  • vizualna toplina i udobnost

  • dugoročno ulaganje

  • jednostavna obnova

  • lako se čisti

  • dobra zvučna izolacija

  • sigurnost

  • savršeno se uklapa u bilo koji stil

  • visoka cijena

  • nije uvijek prilagođen podnom grijanju

  • niska otpornost na vlagu i ogrebotine

  • potreba za redovitom impregnacijom

  • osjetljivost na deformacije

Kakve podne daske odabrati za kuhinju?

Koji je drveni pod za kuhinju najbolji? Nisu svi paneli i daske prikladni za kuhinjske interijere. Sirovina mora biti tvrda – od listopadnog ili egzotičnog drva. Ne smije imati čvorove ni promjenu boje, a zrno mora biti ravnomjerno. Sve daske moraju biti visoke kvalitete - inače će se na kuhinjskom podu brzo pojaviti deformacije i oštećenja. Također je vrijedno obratiti pozornost na to je li materijal koji kupujete dobro osušen.

Najbolje drvo za kuhinju su hrast, bukva, javor i jasen. U slučaju egzotičnih vrsta - jatoba, badi, merbau itd. Istodobno, treba imati na umu da su daske od egzotičnog drva skupo rješenje. To nije samo zbog uvoza drva, već i zbog njegovih boljih svojstava.

Koji je drveni pod za kuhinju dobar? Pogledajmo najpopularnije autohtone vrste, njihove prednosti i nedostatke, kao i dodatna rješenja.

Bukove daske u kuhinji – prednosti i nedostaci

Izdržljivo, otporno na abraziju i oštećenja, bukovo drvo jedna je od najjeftinijih čvrstih sirovina. Savršen je za intenzivno korištene prostore – a kuhinja je nesumnjivo jedan od njih. Bukovi podovi imaju toplu boju meda, što prostoru daje udobnost i jedinstvenu, domaću atmosferu. S druge strane, jednostavna struktura drva uklapa se u različite stilove.

Nažalost, cijena bukovog drva odražava njegovu kvalitetu. Od svih prirodnih sirovina koje se preporučuju za kuhinjske interijere, bukva je najmanje otporna na vlagu. Zahtijeva posebnu njegu i čestu impregnaciju, u suprotnom se pod utjecajem čimbenika kao što je često pranje može deformirati i ispucati.

Bukove daske u kuhinji

Daska od jasena u kuhinji – čvrstoća materijala

Jasen je jedna od najtrajnijih autohtonih sirovina. Tvrd, otporan na vodu i abraziju, bit će savršen za kuhinjski pod. Visoka elastičnost dasaka savršeno eliminira sve akustične nedostatke. Povrh toga, izuzetno je izdržljiv. Nijanse podova od jasena variraju od tople žute preko svijetlih do tamno smeđih tonova. Svaka od ovih boja dat će vizualni komfor i osjećaj udobnosti interijeru.

Skuplji od bukve, jasen je vrlo težak za obradu. Međutim, podovima izrađenim od ovog materijala nećete naći mnogo nedostataka. Njihova kvaliteta jednaka je kvaliteti hrastovih dasaka.

Hrastove daske u kuhinji – prednosti i nedostaci

Hrastovi podovi sinonim su raskoši i luksuza – i to već stoljećima. Njihovo korištenje u kuhinjskom prostoru nekonvencionalan je postupak koji će zasigurno naići na iznenađenje i interes gostiju. Hrastove daske odlikuju se izvanrednom izdržljivošću, otpornošću na abraziju, dobrom zvučnom izolacijom, kao i otpornošću na vodu. Redovito impregnirane, zadržat će svoja svojstva i atraktivan izgled čak i dugi niz godina. Kada podne daske malo izgube stari sjaj, mogu se uspješno obnoviti i dobit ćete pod kao nov.

Hrast ima intenzivnu smeđu boju ali se može obojiti u tamnije nijanse. Atraktivna struktura daje jedinstvenost aranžmanu. Hrastovim daskama teško je pronaći nedostatke - jedino što se može spomenuti je cijena, koja je nesumnjivo jedna od najviših. Povrh toga, tu su i troškovi prilično dugotrajne montaže.

Višeslojne daske u kuhinji – alternativa masivnom drvu

Kada tražite alternativu drvenim podovima, vrijedi razmotriti rješenja kao što je Barlinek daska. Ovaj materijal je otporniji na deformacije i ispupčenja uzrokovana prvenstveno vlagom. Daske su izrađene od tri sloja: dva sloja od crnogoričnog drva i trećeg, površinskog, od najkvalitetnijeg drva.

U kuhinji je drveni pod od višeslojnih dasaka jednako jednostavan za polaganje kao i laminat. Ovo je rješenje za ljubitelje podnog grijanja. Zadržava svojstva drva, kao što su toplina, zvučna izolacija ili antistatika, a istovremeno je jeftiniji.

Drveni pod u kuhinji – vrijedi li ga odabrati?

Prirodna sirovina dobra je ideja za kuhinjski pod, ali pazite! Pokazat će se dobrim samo ako si možete priuštiti ulaganje u visokokvalitetni proizvod. Ta opcija pokazat će se izdržljivijom i čvršćom od laminata ili LVT vinil ploča. Birati možete između mnogo različitih boja i struktura. Međutim, pri odabiru drvenog poda morate znati da ga je potrebno redovito impregnirati. Tek tada će zadržati svoja svojstva i atraktivan izgled.

Cijena drvenog poda za kuhinju - koliko košta drveni pod?

Cijena drvenog poda za kuhinju - koliko košta drveni pod?

U kuhinji je drveni pod nesumnjivo jedno od najskupljih rješenja. Cijena samog materijala je, ovisno o sirovini, od 20 do čak 70 EUR za 1 m² poda. Povrh toga, morate dodati cijenu montaže, podloge kao i lajsni i završnog pribora, a u slučaju samostalne montaže, vjerojatno i pribora za montažu. U konačnici, kuhinja od npr. 15 m² može koštati od 650-900 EUR samo za podne daske. Cijena drvenog poda stoga uopće nije niska, ali drveni pod ima mnoge prednosti i svakako vrijedi razmisliti o ovom rješenju.

Ideja za kuhinjske podove – obnovljeno drvo

Kuhinjska površina završena recikliranim tj. obnovljenim drvom prijedlog je za osobe koje cijene originalnost i jedinstveni dizajn. Zapamtite, međutim, da već korišteni parket može biti u različitom stanju. Ako su ga napali potkornjaci, gljivice i prekomjerna vlaga, ne može se ponovno koristiti. Drvo mora zadržati svoju kvalitetu. Prije ponovnog postavljanja potrebno ga je izbrusiti i impregnirati.

Povratak