Interijer kuhinje u botaničkom stilu - prostorija koja odiše prirodom

14.08.2024

Botanički stil izuzetno je popularan trend u uređenju interijera, koji posljednjih godina stječe sve veću popularnost. Prije svega nadahnut je prirodom i karakterizira ga korištenje biljaka i prirodnih materijala. Ako planirate osvježiti svoju kuhinju i razmišljate o novom stilu, kuhinja u botaničkom stilu može biti izvrstan izbor.

U ovom ćemo članku raspraviti o tome koji se elementi i ideje mogu iskoristiti za stvaranje interijera kuhinje u botaničkom stilu.

Interijer kuhinje u botaničkom stilu - prostorija koja odiše prirodom


U ovom članku:

1. Biljke, ili botanički stil ukratko

2. Prirodni materijali - atributi botaničkog stila

3. Boje i uzorci te biljni kuhinjski dekor

4. Botanički stil u interijerima - rasvjeta i dodaci

5. Popularnost botaničkog stila i funkcionalnost kuhinje u botaničkom stilu



Biljke, ili botanički stil ukratko

Interijer kuhinje u botaničkom stilu mora biti ispunjen zelenilom. Biljke su ovdje glavni dekorativni element i sastavni su dio uređenja. Na našem odjelu vrta možete kupiti razne vrste lončanica, poput fikusa, paprati, orhideja i sukulenata. Biljke se mogu postaviti na prozore, police, pa čak i objesiti na strop. Štoviše, cvijeće u vazama također savršeno pristaje ovom stilu i daje kuhinji svježinu i život.

Kuhinja je mjesto namijenjeno uglavnom kuhanju, a kod pripreme jela često se koristi začinsko bilje, ne samo osušeno, već i svježe. U skladu s botaničkim stilom kuhinju možete ispuniti i začinskim biljem u teglicama. Zahvaljujući tome naglasit ćete biljni dekor kuhinje i, u isto vrijeme, naglasiti praktičnu prirodu takvih dodataka.

Zanimljiva varijacija botaničkog stila je botanička urbana džungla - to je prostor ispunjen biljkama, a istodobno ga karakterizira sirovost materijala i ekonomičnost u pogledu dodataka. U takvom interijeru neophodna je prisutnost prirodnih zelenih biljaka. Zelenilo biljaka naglašava stil urbane džungle i značajno oživljava uređenje. Ovdje biljke nisu element koji nadopunjuje botanički stil, već glavni dio takvog uređenja.

U slučaju botaničkog stila u skromnijem obliku, možete se odreći velike količine živih biljaka, pogotovo ako niste baš dobar vrtlar ili vas ne zanima uzgoj biljaka. U tom slučaju ne morate skroz odustati od stana u botaničkom stilu. Međutim, imajte na umu da je botanički stil pun zelenila, pa bi se ova boja trebala pojaviti na zidovima, namještaju ili dodacima.

Biljke, ili botanički stil ukratko

Prirodni materijali - atributi botaničkog stila

U kuhinji u botaničkom stilu dobro je odabrati prirodne materijale. Drvo je ovdje ključni element. Možete odabrati drvene radne površine, police, stolice i stolove. Drvo daje toplinu i ugodu interijeru i savršeno se slaže s biljkama.

Ovdje je također dobro koristiti druge prirodne materijale. Prirodni kamen, cigla ili terakota mogu se koristiti za završnu obradu zidova ili podova, što će naglasiti prirodan karakter kuhinje.

Dodatno možete odabrati botaničke motive na zidovima. Zanimljivo mogu izgledati tapete u botaničkom stilu, odnosno one s motivima lisnatog bilja. Tapete u botaničkom stilu za kuhinju trebaju biti otporne na vlagu i ribanje, stoga birajte proizvode visoke kvalitete. Botanički stil inspiriran motivima izravno iz prirode može se postići i korištenjem pločica s uzorcima tropskih životinja, lišća ili tropskih krajolika.

Ne zaboravite da drvo i zelena boja dobro funkcioniraju zajedno, stoga se isplati odabrati drvene kuhinjske ormariće, zelene biljke ili tekstil s motivom lišća. Drveni namještaj također izgleda dobro kad kao pozadinu ima tapete s botaničkim uzorkom.

Prirodni materijali - atributi botaničkog stila

Boje i uzorci te biljni kuhinjski dekor

Kuhinja u botaničkom stilu obično je uređena u neutralnim prirodnim bojama. Zelena, smeđa, bež i bijela osnovne su boje koje bi trebale dominirati u ovom interijeru. Uzorci vezani uz prirodu, poput lišća, cvijeća ili biljnih motiva, mogu se koristiti na tapetama, tekstilu pa čak i keramici. Važno je da si sve boje i uzorci međusobno pašu stvarajući skladno uređenje.

Botanički stil inspiriran biljnim motivima često koristi cvjetne uzorke i uzorke lisnatog bilja. Mogu se pojaviti u obliku uzoraka slikanih po šabloni ili na tapetama.

Prirodne boje naglasit će inspiraciju iz prirode. Stil kuhinje u takvim bojama lijepo će izgledati, a uređenje kuhinje postat će ugodno. Zelena boja će interijeru dati ugodan i osnažujući karakter, a zemljane boje - prigušen, elegantan izraz.

Boje i uzorci te biljni kuhinjski dekor

Botanički stil u interijerima - rasvjeta i dodaci

Rasvjeta igra važnu ulogu u kuhinji u botaničkom stilu. Pokušajte iskoristiti prirodno dnevno svjetlo podizanjem zavjesa i roleta. Ako je moguće, postavite ogledala ili elemente koji reflektiraju svjetlost kako biste je optimalno iskoristili. Štoviše, viseće svjetiljke neobičnih oblika ili izrađene od prirodnih materijala, poput pruća ili bambusa, savršeno se uklapaju u botanički stil.

Također je dobro odabrati odgovarajuće dodatke i ukrase, odnosno zanimljive atribute botaničkog stila. Na zidove možete objesiti slike ili plakate koji prikazuju biljke ili prirodne krajolike. Vaza s cvijećem na stolu bit će odličan dodatak. Ne zaboravite na tekstil poput zavjesa, stolnjaka i jastuka koji mogu biti ukrašeni botaničkim uzorcima. Materijali zelene boje također će dobro funkcionirati.

Botanički stil u interijerima - rasvjeta i dodaci

Popularnost botaničkog stila i funkcionalnost kuhinje u botaničkom stilu

Svi ti elementi botaničkog stila trebaju ići ruku pod ruku s funkcionalnošću kuhinje. U konačnici, to je mjesto gdje kuhate, primate goste i provodite vrijeme sa svojom obitelji. Stoga bi bilo dobro pobrinuti se za ergonomski raspored namještaja, dobro promišljena rješenja za pohranu i odgovarajuću kuhinjsku opremu.

Kuhinja u botaničkom stilu skladan je spoj prirode, funkcionalnosti i estetike. Zahvaljujući biljkama, prirodnim materijalima, neutralnim bojama i pomno odabranim dodacima, stvorit ćete interijer koji odiše prirodom i učinit će da vam boravak u kuhinji bude pravi užitak. Ako maštate o svježem okruženju punom života, ovaj stil uređenja će zasigurno ispuniti vaša očekivanja.

Imajte na umu da ne mora biti samo kuhinja uređena u ovom stilu. Također možete napraviti dnevni boravak u botaničkom stilu, spavaću sobu u botaničkom stilu i kupaonicu u botaničkom stilu. Zapravo možete pozvati prirodu u svaku prostoriju. Ako imate višenamjenske prostorije, zanimljivo može izgledati kombinacija više stilova, npr. kuhinja u botaničkom stilu s blagovaonicom u boho stilu. Zajednički elementi uređenja, namještaj od prirodnog drva, zelene biljke i ekološki prihvatljiva rješenja učinit će da sve izgleda atraktivno. Botanički stil moguće je kombinirati između ostalog s boho, loft i vintage interijerima.

Povratak