Jesenski ukrasi za vrt

02.10.2024

Jesen je čarobno godišnje doba, šareno, tajanstveno i nostalgično. Jesenski vrt može nadahnuti, zainteresirati i oduševiti, može postati mjesto u koje ćete se rado vraćati po posljednje tople zrake sunca i malo svakodnevnog odmora. Vrt je i omiljeno mjesto za dječju igru, stoga ga se isplati njegovati i eksponirati njegovu jesensku ljepotu.

Cvijeće koje je ne tako davno primamljivo mirisalo zamijenilo je šareno lišće, bobice oskoruše, kesteni, mimoze, ukrasne trave i vesele bundeve. Svi ti darovi prirode savršen su materijal za jesenske dekoracije. Pogledajte kako napraviti jesenske biljne kompozicije, prekrasne jesenske dekoracije i čime ukrasiti jesenske aranžmane.

Jesenski ukrasi za vrt

U ovom članku:

1. Jesenske dekoracije od bundeve – lampioni

2. Jesenski vijenac za vrata – i ne samo to

3. Jesenske dekoracije u vrtu – upotrijebite ukrasne tegle za cvijeće

4. Jesenske dekoracije za vrt – ljestve, zabavne figurice, patuljci



Jesenske dekoracije od bundeve – lampioni

Jesenske vrtne dekoracije mogu se uspješno napraviti od blaga skrivenog u vrtu. Ne zahtijevaju velike financijske izdatke, sofisticirane ukrase, sitnice i dodatke. Jesenski aranžmani će oduševljavati ako za njih iskoristite klasje žitarica, bundeve, oskorušu, jesensko cvijeće poput krizantema ili vrijeska, kao i češere, kestene i žirove. Jednom riječju, sve one elemente koji čine bit jeseni. Vaš vrt trebao bi postati vaša najveća inspiracija.

Jedinstvene jesenske biljne kompozicije i lampioni od bundeva savršeni su jesenski ukrasi. Bundevu izdubite i izrežite u njoj razne oblike, a unutra stavite svijeću. Bundeve možete staviti i u košaru ili, ako su bundeve velike, jednostavno ih stavite na vrtni stol ili pokraj ulaznih vrata. To će definitivno biti jedinstvena jesenska dekoracija.

Dekoracije od bundeva i lampiona uspješno će ukrasiti i druge elemente vrtne arhitekture poput vrtnih kućica, sjenica, ali i balkona i terasa. U jesenskom vrtu ukras ne bi trebao biti samo lijep, već se nadovezati i na jesensko uređenje vrta. Isplati se uvesti jesenske dekoracije kako biste naglasili ovo lijepo doba godine. Jesensko uređenje vrta dat će odgovarajući karakter i omogućiti vam da se opustite na jedinstven način. Posebno će biti atraktivne jesenske dekoracije koje sami izradite.

Jesenske dekoracije od bundeve – lampioni

Jesenski vijenac za vrata – i ne samo to

Vijenci su jedan od najljepših i najupečatljivijih jesenskih dekoracija. Mogu se koristiti i za uređenje vrta i za interijer kuće. Lijepo izgledaju kao zidni ukras iznad komode ili kamina. Treba naglasiti da samostalna izrada vijenca nije ni teška ni skupa. Kao i kod prethodnog prijedloga, i za vijence će vam vrt dati proizvode.

Koje elemente se isplati koristiti za pletenje vijenca? Pri planiranju jesenskih dekoracija poslužite se onim što imate na raspolaganju u vrtu. Zahvaljujući tome, stvorit ćete prekrasne i jedinstvene vrtne dekoracije.

  • grane jele, razne grančice, klasje žitarica, suha trava – bit će izvrsna osnova za daljnje oblikovanje. Ako iz raznih razloga niste u mogućnosti sami izraditi bazu za vijenac, nije sve izgubljeno. Gotovi vijenci mogu se kupiti u cvjećarnama i prodavaonicama raznih ukrasa i umjetnog cvijeća. U današnje vrijeme ako se nešto želi, sve se može, samo trebate potražiti i pronaći ćete sve elemente za jesensko uređenje vrta.

  • suho cvijeće, kestenje, oskoruša, orasi, žirovi, mahovina i kora – baš će ti elementi dati konačni izgled vašoj kompoziciji. Odaberite one koji vam se najviše sviđaju. Na vijenac ih možete pričvrstiti pomoću tanke žice ili vrućeg ljepila.

Vijenac će dobro poslužiti kao dekoracija za ulazna ili vrtna vrata. Moderan i zanimljiv vijenac bit će prekrasna dekoracija reprezentativnog dijela vrta. Ove prekrasne jesenske dekoracije možete prilagoditi svojim preferencijama.

Jesenski vijenac jedinstvena je jesenska dekoracija za vrata. Zimi vijenac možete zamijeniti božićnim ukrasom. Vijenac također možete isplesti od jesenjeg lišća – takva moderna dekoracija zasigurno će oduševiti svakoga.

Jesenski vijenac za vrata – i ne samo to

Jesenske dekoracije u vrtu – upotrijebite ukrasne tegle za cvijeće

Jesenski buket od cvijeća, suhe trave i voća izložen u atraktivnoj tegli – još je jedan naš prijedlog za dekoraciju vrta. Jesenske kompozicije u teglama, vazama, košarama ili ukrasnim posudama bit će šareni i veseli ukras jesenskog vrta, dvorišta, verande ili ulaznog prostora u kuću. U jesen, kada većina lončanica ocvate i izgleda neugledno, dobro bi bilo zamijeniti ih umjetnim ili suhim dekoracijama.

Korištenje tegli za cvijeće za izradu jesenskog ukrasa daje vam mnogo mogućnosti. Efektne kompozicije u teglama mogu zamijeniti cvjetne gredice na prozorima, terasama ili balkonima. Ako se ne želite odreći živih biljaka, možete izabrati one koje dobro podnose promjenjivo jesensko vrijeme. Sjajni primjeri su aster ili krizantema, kao i vrijesak. Od tih cvjetova mogu se napraviti šarene jesenske kompozicije na balkonima i terasama.

Osim tradicionalnih jesenskih biljaka, u svojim kompozicijama možete koristiti i biljke koje će i zimi izgledati atraktivno. Zvuči nevjerojatno? Međutim, moguće je i uopće nije tako teško. Samo odaberite vrste otporne na mraz koje vole niske temperature i jako dobro podnose česte promjene vremena.

Imajte na umu da je ključ uspjeha lijepa i izdržljiva vrtna žardinjera. Vrtne žardinjere bit će izvrsna osnova za mnoge biljne kompozicije. Bitno je pažljivo odabrati teglu, pogotovo ako će biti postavljena na središnje mjesto u vrtu, na balkonu ili terasi. Vrtna žardinjera treba biti ne samo lijepa, već i otporna na vremenske uvjete poput vlage i mraza.

Jesenske dekoracije u vrtu – upotrijebite ukrasne tegle za cvijeće

Jesenske dekoracije za vrt – ljestve, zabavne figurice, patuljci

Još jedna fantastična ideja za jesensko uređenje vrta su ukrasne drvene ljestve ukrašene figuricama, patuljcima ili drugim likovima iz bajki.

Drvene ljestve možete ukrasiti suhim cvijećem i lampionima. Postavite li ih uz ulaz u svoj dom bit će ne samo elegantne, već i praktične. Osvijetlit će trijem i učiniti ga mnogo ugodnijim. Postavite li i zabavne figurice ili druge vrtne dekoracije, stvorit ćete ugodnu atmosferu ispred kuće koja savršeno pristaje uz nostalgični i pomalo bajkoviti ugođaj jeseni.

Jesensko uređenje vrta izazov je ne samo za vrtlare, već i za sve koji žele malo oživjeti svoj vrt tijekom jesenskog kišnog razdoblja. Ponekad je dovoljna jednostavna ideja, nekoliko darova jeseni, da napravite aranžman koji će krasiti vrtove. Ne zaboravite da vam je sve najnužnije nadohvat ruke. Iskoristite prekrasne bundeve, plodove gloga, zelene smreke, kadife, dalije, šareno lišće, oskorušu i mnoga druga blaga koja ćete u jesen sigurno pronaći u vrtu. Košare od pruća, pleteni vijenci, izrezbarene bundeve ili možda samo ukrasi od izrezbarenih bundeva? Odlučite što će ove sezone dominirati vašim vrtom. S jesenskim dekoracijama jesen može biti stvarno lijepa!

Povratak