Kako obnoviti vrtnu ležaljku?

26.06.2024

Ležaljka je, kao i sav vrtni namještaj, izložena vremenskim uvjetima i UV zrakama. S vremenom to uzrokuje propadanje tkanine. Vrtne stolice, vrtne fotelje, vrtne ležaljke i vrtne ljuljačke – bez obzira na to imaju li drvenu, konstrukciju od umjetnog ratana ili aluminijsku konstrukciju – potrebno je obnoviti i zamijeniti materijal. Iako su setovi vrtnog namještaja lako dostupni, isplati se obnoviti vrtni namještaj i prilagoditi ga vlastitim očekivanjima. Takve promjene dobro je započeti s ležaljkom – predlažemo koji će materijal odgovarati za sjedište ležaljke i što treba uzeti u obzir pri odabiru boje za bojanje okvira. Drvena ležaljka – kako je obnoviti? Uz naše savjete bit će to jednostavno i ugodno.

Kako obnoviti vrtnu ležaljku?

U ovom članku:

1. Tkanina za ležaljku – od čega početi? Materijal za renoviranje ležaljki – karakteristike

2. Koji materijal odabrati za sjedište ležaljke? Izbor tkanina

3. Kako održavati tkaninu na ležaljci? Što učiniti kako bi namještaj dulje izgledao kao nov?

4. Mogu li se koristiti sredstva za izbjeljivanje?

5. Čišćenje drvene ležaljke, bojanje i impregniranje drvenog vrtnog namještaja

6. Sastavljanje drvene ležaljke, odnosno okviri ležaljki i materijali. Održavanje namještaja korak po korak i popravak vrtnih ležaljki

7. Namještaj od prirodnog drva za vrt – dodaci od materijala



Tkanina za ležaljku – od čega početi? Materijal za renoviranje ležaljki – karakteristike

Tkanine kojima e se obnoviti ležaljka trebaju biti izuzetno izdržljive - otporne na prljavštinu i vremenske uvjete, a osim toga trebale bi odgovarati uređenju vrta i izgledu ostalog namještaja.

Postoji mnogo uzoraka i boja za odabir. Jedinstven efekt postići ćete šivanjem dekoracija za vrtne stolove od potpuno iste tkanine kojom su renovirane ležaljke. Sada su popularni cvjetni motivi – na primjer, lišće palme ili lišće monstere. Takvi uzorci će vašem namještaju i vrtu dati drugi život!

Samostalno održavanje vrtnog namještaja, uključujući popravak vrtnih ležaljki, nije teško. Stara ležaljka tako može postati jedinstven element uređenja. Vrtnu ležaljku možete obnoviti i sami - važna je zamjena tkanine i održavanje ležaljke.

Vrtni jastuci

Koji materijal odabrati za sjedište ležaljke? Izbor tkanina

Za renoviranje ležaljke najbolji je izbor vodootporan i brzo sušeći materijal – isti kao za vrtne jastuke ili vrtne suncobrane i suncobrane za plažu. Taj materijal je gusto i grubo tkan. Dodatna prednost je otpornost na mrlje i izdržljivost takvih tkanina, pa će krupnije osobe moći bezbrižno sjediti na ovakvoj ležaljci. Dobro će poslužiti i platno i lan.

Dvostruka sigurnost ili kako ojačati materijal sjedišta ležaljke?

Kako biste ojačali izdržljivost materijala korištenih za renoviranje namještaja, nakon uzimanja mjere ležaljke u njegove rubove možete ušiti traku ili špagu. Tako će materijal ležaljke biti manje podložan pucanju.

Površinu stare navlake za ležaljku potrebno je ocrtati na novom materijalu i dodati joj dodatni dio potreban za lijepo porubljivanje.

Zamjena materijala prvi je korak u obnovi drvene ležaljke.

Koji materijal odabrati za sjedište ležaljke? Izbor tkanina

Kako održavati tkaninu na ležaljci? Što učiniti kako bi namještaj dulje izgledao kao nov?

Drveni vrtni namještaj i vrtni namještaj od umjetnog ratana dizajnirani su da budu izuzetno izdržljivi. Međutim, isplati se brinuti se o njima, što će produžiti razdoblje tijekom kojeg će izgledati savršeno. Prije svega, prljavštinu treba ukloniti što je brže moguće. Budući da je korišteni materijal prekriven vodootpornim slojem, prvo uklonite višak prljavštine koja se nakupila na tkanini, a zatim temeljito, ali nježno obrišite mrlju krpom i vodom. Možete to učiniti i vodom iz vrtnog crijeva. Bolje je ne čekati da se prljavština osuši jer će to otežati čišćenje. Ako je prljavo drvo, pobrinite se da se namještaj potpuno osuši nakon brisanja prljavštine. Voda se ponaša poput leće, pa sunčeva svjetlost koja se reflektira u vlažnim elementima tijekom dužeg vremenskog razdoblja može oštetiti strukturu namještaja.

Kako održavati tkaninu na ležaljci? Što učiniti kako bi namještaj dulje izgledao kao nov?

Mogu li se koristiti sredstva za izbjeljivanje?

Drveni vrtni namještaj nije prikladan za djelovanje jakih sredstava za izbjeljivanje i uklanjanje mrlja. Ne samo da mogu trajno promijeniti boju materijala, već i konstrukcijskih elemenata. Drvo u dodiru s jakim kemikalijama može promijeniti boju ili napuknuti. Isto tako i metali.

Čišćenje drvene ležaljke, bojanje i impregniranje drvenog vrtnog namještaja

Ako želite obnoviti drvenu površinu ležaljki, morate se prije pripremiti. Prvo morate zaštititi podlogu kako se ne bi zaprljala. Za taj posao najbolje bi bilo izaći iz kuće – na primjer, u garažu ili na terasu ili balkon. Stari materijal treba skinuti, svu eventualnu prljavštinu s konstrukcije treba maknuti, a prije svega stari lak ili njegove ostatke. U tom slučaju dobro bi bilo prebrusiti ga, čime ćete najbrže doći do sirovog drva, a ujedno ćete zagladiti površine koje ćete kasnije bojati. Brusilicu treba koristiti oprezno kako se ne bi oštetio okvir.

Tkanina za ležaljku – od čega početi? Materijal za renoviranje ležaljki – karakteristike

Kako bojati? Bojimo sjedište ležaljke – kako izgleda bojanje vrtnog namještaja?

Bojanje okvira ležaljke od drva može se obaviti lazurom ili posebnom bojom za drvo – boja bi trebala odgovarati novim presvlakama na namještaju ili stvoriti kontrast. Također možete koristiti bezbojni lak za drvo. Kistom obojite svaki kutak okvira. Sljedeći korak je sušenje – vrijeme sušenja ovisit će o korištenom proizvodu (svi podaci se nalaze na pakiranju). Ako vrijeme to dopušta, bojanje na otvorenom u vrtu ubrzat će proces sušenja.

Održavanje drvenog vrtnog namještaja prvenstveno podrazumijeva čišćenje drva i njegovo ponovno bojanje. Zahvaljujući ova dva tretmana, renoviranje vrtnog namještaja donijet će željeni rezultat.

Čišćenje drvene ležaljke, bojanje i impregniranje drvenog vrtnog namještaja

Sastavljanje drvene ležaljke, odnosno okviri ležaljki i materijali. Održavanje namještaja korak po korak i popravak vrtnih ležaljki

Nakon što se površina ležaljke osuši, možete početi pričvršćivati ​​novi materijal. Najlakši način za to je korištenje klamerica, koje će vam brzo pomoći u postavljanju tkanine. Pokreti moraju biti odlučni i ujednačeni.

Materijal sjedišta ležaljke trebao bi biti isto napet kao i kod originalnog proizvoda. Ako je obnova okvira izvedena pravilno i materijal ste uspjeli dobro sašiti, spajanje oba dijela ne bi trebalo predstavljati veći problem. Napetost materijala također možete prilagoditi vlastitim preferencijama tako da prethodno skratite ili produžite materijal na drvenom okviru.

Namještaj od prirodnog drva za vrt – dodaci od materijala

Preporučeni načini za renoviranje vrtnog namještaja za odmor su šivanje jastuka i naslona za ruke od nove tkanine – to će drvenim ležaljkama dati ne samo novi izgled, već i udobnost. Puno je ugodnije odmarati se kada ispod glave imate praktičan jastuk. Uz male financijske izdatke vrt dobiva novi izgled.

Za više proizvoda namijenjenih renoviranju ležaljki i vrtnog namještaja posjetite trgovinu Merkury. Očekuju vas ljubazna usluga i širok izbor proizvoda. Naše proizvode odlikuje visoka kvaliteta i niska cijena.

Povratak