Umivaonici ugrađeni u ploču i nadgradni modeli - koje su njihove prednosti i nedostaci?

28.08.2024

Odabir umivaonika jedna je od dilema s kojima se susrećemo pri uređenju kupaonice. Na tržištu ih je velik izbor, među kojima su nadgradni modeli idealni za moderne interijere, dok se ugradbeni uklapaju u klasičnija rješenja. Nadgradni umivaonici kao i njihovi ekvivalenti dostupni su u mnogim veličinama i bojama, tako da će biti lako uskladiti umivaonik s konkretnom kupaonicom.

Pogledajmo zajedno čime se razlikuju klasični nadgradni umivaonici od standardnih ugradbenih umivaonika. Čine li neke karakteristike ugradbene umivaonike praktičnijima ili su možda nadgradni umivaonici funkcionalniji? Uz nas ćete saznati razliku između ugradbenog i nadgradnog modela, što će vam olakšati odabir odgovarajućeg modela za vas.

Umivaonici ugrađeni u ploču i nadgradni modeli


U ovom članku:

1. Umivaonici ugrađeni u ploču – karakteristike

2. Prednosti umivaonika ugrađenih u ploču

3. Nedostaci umivaonika ugrađenih u ploču

4. Nadgradni umivaonici – karakteristike. Po čemu se ističe nadgradni umivaonik?

5. Prednosti nadgradnih umivaonika – umivaonik s pločom, je li to dobro rješenje?

6. Koji su nedostaci nadgradnih umivaonika? Kupaonska ploča i umivaonik postavljen na nju



Umivaonici ugrađeni u ploču – karakteristike

Za početak želimo predstaviti ugradbeni umivaonik. Kupaonski umivaonik montiran u ploču rješenje je koje je popularno već godinama. Osobe koje svoju kupaonicu žele urediti u modernom duhu ne moraju se ustezati, vješto usklađena kupaonska slavina i ormarić ispod umivaonika dat će joj završni karakter. Ugradbeni umivaonici montirani su u ravnini s pločom, tako da savršeno pristaju uz nju. To također omogućuje skrivanje neuglednih priključaka i odvoda.

Što je podpultni umivaonik? Moderno rješenje za moderne kupaonice

Jedinstvena opcija za umivaonike ugrađene u plou su podpultni umivaonici. Ovdje je razina gornjeg dijela umivaonika jednaka ili čak niža od razine gornje ploče. To su osobito moderni umivaonici ugrađeni u ploču, savršeni za moderne, minimalističke kupaonice.

Umivaonici ugrađeni u ploču – karakteristike

Prednosti umivaonika ugrađenih u ploču

Klasični nadgradni umivaonici sve su popularniji u dizajnu interijera. I nadgradni i ugradbeni umivaonici koriste se u privatnim kućama, uredima, restoranima i hotelima. Koje su prednosti i nedostaci ugradbenog umivaonika? Ova vrsta umivaonika također ima svoje pristalice, što i ne čudi s obzirom na sljedeće prednosti:

  • Ušteda prostora - ovaj aspekt će sigurno obradovati vlasnike malih kupaonica, gdje svaki centimetar zlata vrijedi. Cijela konstrukcija krije se ispod gornje ploče, kao i svi elementi za montažu. Također vrijedi spomenuti dostupnost ove vrste umivaonika u vrlo malim veličinama - kako bi zadržali svoju funkcionalnost trebali bi biti dovoljno duboki. Ove jedinstvene karakteristike ugradbenih umivaonika čine ih čestim izborom za male i često nezgrapne kupaonice. Površina ugradbenih umivaonika može se prilagoditi potrebama stanara.

  • Funkcionalnost - ljubitelje reda u stanu razveselit će činjenica da ovaj tip umivaonika, zahvaljujući rubu, savršeno štiti gornju ploču od vode, što olakšava održavanje prostorije čistom. Druga prednost je da ne morate brinuti o kutovima i pukotinama u koje može ući prljavština. Tradicionalni ugradbeni umivaonik stoga je idealno rješenje za one koji nemaju previše vremena za čišćenje ili to jednostavno ne vole.

  • Estetika izrade – isplati se odabrati silikon koji će odgovarati boji ploče i umivaonika. Nanošenje silikona zaštitit će ploču od prodora vode i olakšati naknadno čišćenje oko umivaonika.

Nedostaci umivaonika ugrađenih u ploču

Iako postoje mnoge prednosti umivaonika ugrađenih u ploču, prije njihove kupnje treba uzeti u obzir neka ograničenja:

  • Odabir ormarića ispod gornje ploče – za ovu vrstu umivaonika trebate kupiti ormarić s izrezanim odgovarajućim oblikom. Srećom, ugradbeni model možete kupiti zajedno s odgovarajućim ormarićem, tako da kupnja umivaonika neće biti toliko problematična. Ormarići s umivaonikom također su dostupni u setovima kupaonskog namještaja.

  • Korištenje ladice - sifon za umivaonik zauzima značajan dio ladice, što ograničava količinu slobodnog prostora za odlaganje kupaonskih predmeta. Često ormarić ispod umivaonika u gornjem dijelu ima prostor namijenjen samo za instalacije.

Nedostaci umivaonika ugrađenih u ploču

Nadgradni umivaonici – karakteristike. Po čemu se ističe nadgradni umivaonik?

Ovu vrstu umivaonika karakterizira činjenica da se postavljaju na ploču, rubovi strše iznad nje, a sifon se nalazi u ormariću. Zbog činjenice da je cijeli umivaonik vidljiv iznad površine ploče, može zagušiti premalu kupaonicu. Kako biste izbjegli ovaj efekt, morate mudro pristupiti odabiru odgovarajućeg umivaonika i imati ovaj aspekt u vidu. Ovu vrstu umivaonika često odabiru ljudi koji se vode modernim rješenjima u uređenju interijera. Možete odabrati slavinu koja je integrirana s umivaonikom ili je pričvršćena na ploču. Nadgradna varijanta dostupna je u mnogo različitih oblika, tako da se lako može prilagoditi gotovo svakom prostoru.

Zanimljiva opcija koja se razlikuje od nadgradnih i ugradbenih umivaonika su samostojeći umivaonici. Ove modele spominjemo jer neki od njih mogu biti zanimljiva opcija za moderne kupaonice.

Prednosti nadgradnih umivaonika – umivaonik s pločom, je li to dobro rješenje?

Nadgradni umivaonik ima mnoge prednosti, a neke od njih su:

  • Lako se održava čistim – izbočeni rubovi umivaonika sprječavaju prskanje vode, tako da ploča ostaje u istom stanju. Prostor između ploče i umivaonika jednako je važan – mjesta gdje se dodiruju ostaje čisto, bez prljavštine.

  • Veliki izbor materijala – nadgradni umivaonici mogu biti izrađeni od raznih materijala. Najpopularnije vrste su keramički umivaonici, jer je ovaj materijal izdržljiv i jednostavan za održavanje. Uobičajeni materijali od kojih se izrađuju umivaonici također su: akril, staklo, drvo, kamen i metal. Raznolikost materijala nadgradnih umivaonika znatno se razlikuje od standardnih umivaonika ugrađenih u ploču.

  • Praktičnost korištenja – zahvaljujući činjenici da je rub klasičnog nadgradnog umivaonika relativno visoko, možete opušteno prati ruke ili se brijati, bez opasnosti od prskanja vode naokolo. Zahvaljujući tome, možete ostaviti kozmetiku, ručnike ili druge kupaonske dodatke na ploči bez brige da ćete ih smočiti. Nadgradni model stoga pogoduje i održavanju čistoće i udobnosti korištenja.

  • Mogućnosti ugradnje – nadgradni umivaonik je odlično rješenje kada je teško spojiti ormariće dostupne u trgovinama s konceptom vaše kupaonice. Veliki izbor oblika nadgradnih umivaonika također znači da ćete lako pronaći jedinstvene okrugle nadgradne umivaonike ili asimetrične nadgradne umivaonike.

  • Estetika izrade – prvi faktor je da se neugledni dijelovi kupaonske armature mogu lako sakriti u montirani ormarić ispod ploče. Uglavnom, svaka vrsta nadgradnog umivaonika izgleda dizajnerski i u prostoriju unosi dašak modernosti. Odabir nadgradnog umivaonika bez sumnje je način da stvorite modernu kupaonicu koja je i funkcionalna i udobna za korištenje. Kupaonice s nadgradnim umivaonicima su moderna i zanimljiva rješenja.

Koji su nedostaci nadgradnih umivaonika

Koji su nedostaci nadgradnih umivaonika? Kupaonska ploča i umivaonik postavljen na nju

Prednosti nadgradnog umivaonika su brojne, ali vrijedi spomenuti i nedostatke nadgradnog umivaonika:

  • Cijena – s obzirom na niz prednosti koje ima ovaj tip umivaonika, ne čudi što te prednosti prate i više cijene. Naravno, treba pojasniti da će ukupna cijena proizvoda također ovisiti o vrsti materijala, korištenoj tehnologiji i drugim parametrima po kojima će se umivaonici razlikovati jedni od drugih.

  • Odabir ormarića – ako se ispod ploče nalazi kupaonski ormarić, ne zaboravite da on ne smije biti previsok jer će inače utjecati na položaj samog umivaonika. To je osobito važno u domovima u kojima žive djeca i starije osobe.

Povratak